post
Julbordet är fullt med goda rätter och många gör misstaget att de äter för mycket under jul. Maträtterna som är typiska för jul, exempelvis julskinkan, behöver inte nödvändigtvis vara onyttig. Det gäller dock att äta måttligt och undvika sötsakerna om du vill äta en nyttig diet även i jul.

Janssons frestelse, choklad, köttbullar och julskinka är bara några av många saker som hägrar på julbordet. Om du följer en viss diet eller försöker äta nyttigt kan julen vara en jobbig högtid. Det är dock möjligt att njuta av julbordet utan att frossa i onyttigheter. Med nyttiga recept på julskinka och smarta val kan du följa en nyttig diet även i juletider.

Välj nyttiga recept

Undvik för mycket grädde, smör och feta såser om du vill snåla på kalorierna. Det bästa är om du kan göra nyttiga versioner av klassiska recept. Hos Nybergs Deli hittar du nyttiga recept för julskinka och annat gott. Det är ett familjeföretag med visionen ”Bra mat till alla” vilket innebär att de erbjuder ett noga utvalt sortiment av god och bra mat till ett bra pris. I deras sortiment hittar du ett brett utbud av både rimmade och färdigkokta skinkor. Utöver den klassiska julskinkan som är griljerad med senap, äggula och ströbröd hittar du nyttiga versioner, exempelvis:

  • *Skinka med grönt täcke
  • *Skinka med örtgriljering och citrus
  • *Apelsin- och rosmarin marinerad julskinka

Ät måttligt och undvik sötsaker

För att gå ned i vikt eller hålla en hälsosam diet är det viktigt att du även tänker på vad du stoppar i dig under julen. Grunden för viktnedgång är att få i dig färre kalorier än du stoppar i dig. Frossa inte i mat under julen utan ät vanliga portioner. Vissa försöker kompensera julhelgens frosseri med att fasta efteråt, men det är sällan en bra idé. Studier visar att periodisk fasta inte fungerar för viktnedgång. Med andra ord behöver du inte avstå från maten helt under eller efter jul. Istället är det bättre att äta måttligt. Undvik i första hand sötsaker, framför allt söta drycker som glögg, om du vill vara nyttig i jul.