post

Att bygga mer muskler och samtidigt minska underhudsfettet är målet för många som tränar. Många träningsprogram säljs in med löftet om att det ska gå att uppnå båda dessa saker, samtidigt som många hävdar att det inte är möjligt. Så hur ligger det till?

Kvinna som styrketränarSvaret är att det är möjligt för en del, men inte för andra. Huruvida det är möjligt beror på bl.a. ålder, träningsvana och nuvarande mängd kroppsfett. En ung person har lättare att bygga muskler över huvud taget, även samtidigt som hen går ned i vikt. Många är också unga när de börjar styrketräna, och för en nybörjare kommer kroppen att svara väldigt snabbt och bra på träningen. Detsamma gäller den som haft ett längre träningsuppehåll och sedan börjar träna igen, och därmed har kvar rörelserna i muskelminnet.

Hur lätt man har att minska på kroppsfettet beror också på hur mycket kroppsfett man har. Den som har hög fettprocent kommer att ha lättare att minska på det än den som har en låg fettprocent. Egentligen är det här bra: kroppen vill ha ett reservlager av energi i händelse av svårare tider, men för mycket fett är naturligtvis inte hälsosamt. Det är dock mindre kul för den som ligger kanske 15 % kroppsfett och vill minska det.

Slutligen har genetiska faktorer stor betydelse för hur lätt man har för att bygga muskler, inte minst under viktnedgång.